Home
In this issue
April 21, 2014

Andrew Silow-Carroll: Passoverkill? Suggestions to make next year's seders even more culturally sensitive

Sara Israelsen Hartley: Seeking the Divine: An ancient connection in a new context

Christine M. Flowers: Priest's execution in Syria should be call to action

Courtnie Erickson: How to help kids accept the poor decisions of others

Lizette Borreli: A Glass Of Milk A Day Keeps Knee Arthritis At Bay

Lizette Borreli: 5 Health Conditions Your Breath Knows Before You Do

The Kosher Gourmet by Betty Rosbottom Coconut Walnut Bars' golden brown morsels are a beautifully balanced delectable delight

April 18, 2014

Rabbi Yonason Goldson: Clarifying one of the greatest philosophical conundrums in theology

Caroline B. Glick: The disappearance of US will

Megan Wallgren: 10 things I've learned from my teenagers

Lizette Borreli: Green Tea Boosts Brain Power, May Help Treat Dementia

John Ericson: Trying hard to be 'positive' but never succeeding? Blame Your Brain

The Kosher Gourmet by Julie Rothman Almondy, flourless torta del re (Italian king's cake), has royal roots, is simple to make, . . . but devour it because it's simply delicious

April 14, 2014

Rabbi Dr Naftali Brawer: Passover frees us from the tyranny of time

Greg Crosby: Passing Over Religion

Eric Schulzke: First degree: How America really recovered from a murder epidemic

Georgia Lee: When love is not enough: Teaching your kids about the realities of adult relationships

Cameron Huddleston: Freebies for Your Lawn and Garden

Gordon Pape: How you can tell if your financial adviser is setting you up for potential ruin

Dana Dovey: Up to 500,000 people die each year from hepatitis C-related liver disease. New Treatment Has Over 90% Success Rate

Justin Caba: Eating Watermelon Can Help Control High Blood Pressure

The Kosher Gourmet by Joshua E. London and Lou Marmon Don't dare pass over these Pesach picks for Manischewitz!

April 11, 2014

Rabbi Hillel Goldberg: Silence is much more than golden

Caroline B. Glick: Forgetting freedom at Passover

Susan Swann: How to value a child for who he is, not just what he does

Cameron Huddleston: 7 Financial Tasks You Should Tackle Right Now

Sandra Block and Lisa Gerstner: How to Profit From Your Passion

Susan Scutti: A Simple Blood Test Might Soon Diagnose Cancer

Chris Weller: Have A Slow Metabolism? Let Science Speed It Up For You

The Kosher Gourmet by Diane Rossen Worthington Whitefish Terrine: A French take on gefilte fish

April 9, 2014

Jonathan Tobin: Why Did Kerry Lie About Israeli Blame?

Samuel G. Freedman: A resolution 70 years later for a father's unsettling legacy of ashes from Dachau

Jessica Ivins: A resolution 70 years later for a father's unsettling legacy of ashes from Dachau

Kim Giles: Asking for help is not weakness

Kathy Kristof and Barbara Hoch Marcus: 7 Great Growth Israeli Stocks

Matthew Mientka: How Beans, Peas, And Chickpeas Cleanse Bad Cholesterol and Lowers Risk of Heart Disease

Sabrina Bachai: 5 At-Home Treatments For Headaches

The Kosher Gourmet by Daniel Neman Have yourself a matzo ball: The secrets bubby never told you and recipes she could have never imagined

April 8, 2014

Lori Nawyn: At Your Wit's End and Back: Finding Peace

Susan B. Garland and Rachel L. Sheedy: Strategies Married Couples Can Use to Boost Benefits

David Muhlbaum: Smart Tax Deductions Non-Itemizers Can Claim

Jill Weisenberger, M.S., R.D.N., C.D.E : Before You Lose Your Mental Edge

Dana Dovey: Coffee Drinkers Rejoice! Your Cup Of Joe Can Prevent Death From Liver Disease

Chris Weller: Electric 'Thinking Cap' Puts Your Brain Power Into High Gear

The Kosher Gourmet by Marlene Parrish A gift of hazelnuts keeps giving --- for a variety of nutty recipes: Entree, side, soup, dessert

April 4, 2014

Rabbi David Gutterman: The Word for Nothing Means Everything

Charles Krauthammer: Kerry's folly, Chapter 3

Amy Peterson: A life of love: How to build lasting relationships with your children

John Ericson: Older Women: Save Your Heart, Prevent Stroke Don't Drink Diet

John Ericson: Why 50 million Americans will still have spring allergies after taking meds

Cameron Huddleston: Best and Worst Buys of April 2014

Stacy Rapacon: Great Mutual Funds for Young Investors

Sarah Boesveld: Teacher keeps promise to mail thousands of former students letters written by their past selves

The Kosher Gourmet by Sharon Thompson Anyone can make a salad, you say. But can they make a great salad? (SECRETS, TESTED TECHNIQUES + 4 RECIPES, INCLUDING DRESSINGS)

April 2, 2014

Paul Greenberg: Death and joy in the spring

Dan Barry: Should South Carolina Jews be forced to maintain this chimney built by Germans serving the Nazis?

Mayra Bitsko: Save me! An alien took over my child's personality

Frank Clayton: Get happy: 20 scientifically proven happiness activities

Susan Scutti: It's Genetic! Obesity and the 'Carb Breakdown' Gene

Lecia Bushak: Why Hand Sanitizer May Actually Harm Your Health

Stacy Rapacon: Great Funds You Can Own for $500 or Less

Cameron Huddleston: 7 Ways to Save on Home Decor

The Kosher Gourmet by Steve Petusevsky Exploring ingredients as edible-stuffed containers (TWO RECIPES + TIPS & TECHINQUES)

Jewish World Review Sept. 14, 2009 / 28 Elul 5769

Get Out Your Crystal Ball!

By Jonathan Tobin





Time to take the 5770 Jewish pundit quiz on the new year's news


http://www.JewishWorldReview.com | Did you have a good time in 5769? For Jews around the world, it was the usual assortment of bad - and even worse - news.

Of course, not everything was awful. The rocket barrage on southern Israel restarted but then was largely squelched by a successful Israeli counteroffensive in Gaza. Despite the fact that Israel had every right to defend itself against attacks from territory it had already completely evacuated years earlier, the international verbal assault on every Israeli measure of self-defense seemed to gather even more momentum. New governments in Washington and Jerusalem found themselves at loggerheads over settlements, while Iran's fanatic Islamist leadership not only engineered its own reelection in a sham election with the West no closer to a hope of a plan to stop Teheran from acquiring nuclear weapons.

Elsewhere, the international economic slide continued throughout the year, but many Jewish philanthropies (as well as some of their big donors) suffered even more cruelly because of the collapse of the multibillion dollar Bernard Madoff Ponzi fraud.

SO, AS we pause to catch our collective breath, the arrival of a new Jewish year has us all wondering about what's in store for 5770. Can things get worse? Of course, they can! Yet, even as we cope with bankruptcies, frauds, indicted prime ministers, Islamists building nukes and the American politicians and their cheering sections who have abandoned any pretense of civility, we shouldn't lose what's left of our sense of humor.

But before the Almighty writes down just how much worse (or better) it will be for us in the proverbial Book of Life, I present (with apologies, as always, to former New York Times columnist William Safire) the annual "Jewish Pundit Quiz" for 5770.

Save this column, and see how you or I do in 5770. So guess - or should I say prognosticate - along with me about the coming year. My answers are at the bottom of the column. And remember, if you are worried about the outcome, teshuva (repentance), tefilla (prayer) and tzedaka (acts of justice and charity) may avert the severe decree. L'shana tova tikasevu!

1. By the start of 5771, the prime minister of Israel will be:
a. Binyamin Netanyahu b. Tzipi Livni c. Ehud Barak d. Avigdor Lieberman e. Madonna

2. By the end of 5770, the government of Iran will have:
a. Announced the cessation of all nuclear activity after being subjected to effective international sanctions.
b. Avoided sanctions by engaging in inconclusive talks with the Obama administration while continuing clandestine nuclear activity.
c. Proclaimed that it is now in possession of a workable nuclear device.
d. Fallen after the military refused to implement widespread and bloody repression after renewed dissident protests.
e. Been strengthened by the international outcry over Israeli air strikes on nuclear facilities.

3. By the end of 5770, the Middle East peace process will:
a. Have led to a comprehensive peace accord that ended all violence and ensured a two-state solution.
b. Be largely forgotten as conflicts with Iran and the resurgence of the Taliban in Afghanistan occupy the world's attention.
c. Be stalemated as US initiatives are stymied by the Palestinians' refusal to recognize Israel as a Jewish state or to give up their hope of a "right of return."
d. Be hanging on the outcome of fighting between Hamas and Fatah for control of the West Bank.

4. By next Rosh Hashana, Israeli settlements in the West Bank will: a. Be frozen as Netanyahu's pledges to President Barack Obama of no new building are kept.
b. Growing at their highest rate yet because of the collapse of the latest peace initiatives.
c. Begun shrinking as Israel signals that its hold on communities that are outside the security fence will soon be relinquished.
d. Be growing on a modest rate as Jerusalem finds itself unable or unwilling to maintain a freeze in the absence of a viable peace process.

5. The most serious problem for Obama in 5770 will be:
a. The war in Afghanistan
b. The fate of his health care initiative
c. The state of the economy
d. Iran's nuclear ambitions
e. The fallout from White House Chief of Staff Rahm Emanuel's fist-fight with House Republican Whip Eric Cantor.

6. By the end of 5770, America's health care system will:
a. Start to resemble that of Israel as a government-run single-payer system is rammed through Congress over Republican protests.
b. Be a mess as insurers, employers and ordinary citizens scramble to adapt to a partial reform package that pleases no one.
c. Be unchanged as Obama's initiative eventually collapses due to lack of public support and partisan infighting.

7. In 5770, Israel's biggest problem will be:
a. The conflict with the Palestinians
b. Iran's drive for nuclear weapons
c. Coping with a post-Zionist malaise that undermines its society and national defense.
d. Haredi-secular conflict in Jerusalem and throughout the country.
e. All of the above.

8. In 5770, American Jews will be most worried about:
a. Peace in the Middle East
b. Iranian nukes
c. The fate of Obama's domestic agenda
d. The decline of Jewish identity as assimilation leads to more intermarriage and lack of affiliation.
e. A new wave of kashrut scandals.

9. The most significant force in American Jewish life in 5770 will be:
a. J Street as the left-wing lobby topples AIPAC as the key Jewish player on Israel in Washington.
b. The Reform movement whose effective lobbying on behalf of the Obama health care package will be seen as crucial to its passage.
c. The Zionist Organization of American as the backlash against Obama's pressure on Israel gives new life to the right.
d. Orthodox outreach movements that continue to grow the numbers of their adherents as other Jewish denominations continue to shrink
e. The Conference of Presidents of Major Jewish Organizations, whose mainstream bully pulpit will galvanize a united community about the threat from Iran.

10. Which of the following will not be true in 5770?
a. Obama will maintain strong Jewish support despite his attitude toward Israel and Iran.
b. Anti-Semitic incitement against Jews and Israel will continue to grow in Western Europe.
c. Quentin Tarantino will direct a new film on the Madoff scandal starring George Clooney and Barbra Streisand as Bernie and Ruth Madoff.
d. Jewish day school enrollment in the US will decline as economic pressures devastate non-Orthodox schools.
e. Israel will be forced into military confrontations with Hamas and Hizbullah.

Tobin answers: 1. a, 2. b, 3. c, 4. d, 5. a, 6. b, 7. e, 8. c, 9. e, 10. c.

Interested in a private Judaic studies instructor — for free? Let us know by clicking here.

Every weekday JewishWorldReview.com publishes what many in Washington and in the media consider "must reading." Sign up for the daily JWR update. It's free. Just click here.

JWR contributor Jonathan S. Tobin is executive editor of Commentary magazine. Comment by clicking here.

Jonathan Tobin Archives



© 2009, Jonathan Tobin